Monday, April 22, 2013

KAWAH GUNUNG BERAPI TANGKUBAN PERAHU LUNCH DI KG DAUN

              

               Entry kalini banyak info yang leen nak share dengan pembaca berkenaan TANGKUWAN PERAHU kawah gunung berapi dan persekitaran yang sejuk dan nyaman. Rezeki kami, sebelum ini dikatakan kawah gunung berapi ini aktif dan ditutup. Nak dijadikan rezeki kami, masa sampainya di Bandung, Pak Endang...iaitu Pak Supir kami yang setia dengan kami mengatakan yang Kawah Gunung Berapi sudah pun dibuka dan boleh dilawati pelancong. Perjalanan dari kota Bandung untuk naik ke atas mengambil masa lebih kurang satu jam setengah saja. Jalannya pula tak la teruk sangat sebab pada awalnya leen risau gak kot-kot bahaya untuk ibu mengandung tok pergi ke sana. ternyata alhamdulillah tak ada masalah. Perlu diingatkan, jika naik ke atas jangan lupa pakaila pakaian yang tebal sikit sebabnya diatas sana boleh tahan sejuk...hihihi...


 Jom layan gambar-gambar kami :)


posing-posing :) relax je aireen ngn timah tak pakai baju tebal...huhu sebenarnya diorang tak tau kat atas ni sejuk...tu yang diorang relax je...hihihi maaf la ek...lupa bg tau korang masa sebelum bertolak kat atas tu sejuk...huhu

Gelagat ayah dan arham

Tiga hero mama

Pemandangan dari menara

Ni pemandangan bila dah mula mendaki naik ke atas


Timag wat aksi comei...hikhik



Cikgu Aireen dan syahmi

Antara pokok bongsai yang ada di tanah tinggi

Akhirnya ada gak gambar satu family...susahnye nak bergambar bersama...huhu


ni la salah sorang peniaga yang mengekor kami dariatas sampai turun ke bawah



senyuuummmm...

Sape nak try naik kuda le try naik :)

Tak lepaskan peluang ambil gambar sampai pengsan

Pemandangan dari atas menara..separuh dari orang yang kat bawah tu adalah peniaga..Jadi hati-hati dengan barang dan handbeg korang.





Hihi tiba-tiba ada koboi sesat kat atas ni kan...kalo nak tau...ni la mamat yang follow kami dari bawah dan sampai atas hingga naik kereta..baik punye..tolong kami angkat barang dan ramah sangat...rupa-rupanya ikut sampai suh beli..

Pada kawan-kawan yang nak naik kat atas ni, perlu diingatkan supaya kalo tak nak beli...janganla sesekali pegang barang yang diorang ni jual kalo tak comfirm mereka akan ikut korang sampaila korang terbeli gak akhirnya...

ekor jangan tak ekor

Berehat sebentar sementara tunggu hujan reda.


Lunch di Restoren Kg. Daun....Kalo sampai di Bandung antara kedai makan yang sangat popular ialah Restoren Kg Daun ni la...pemandangan yang di sajikan di sekitarnya sangat cantik...tenang dan nyaman aje tempatnya..sebelum masuk kena mendaftar dulu tau...bagi nama dan mereka akan panggil bila tiba giliran kita masuk..untung-untungla..orang kata nak tunggu giliran dapat masuk agak lama...tp rezeki kami lom sempat puas posing sekitar restoren dah kena panggil dan dapat masuk dalam...

 Anrata pemandangan yang terdapat di sana

 Restoren kg Daun...soal harga? boleh tahan gak harganya...berbaloila dengan pemandangan dan rasa yang disajikan..:)

 Oder punye oder...hihih makanan pun sampai...dan tibala masanya kami melantak dulu...hikhik...

Air sungai yang mengalir di tepi pondok kami 

Dalam perjalanan nak turun kami singgah memetik buah strawberi...Oleh kerana muka bumi Bandung yang sejuk dan nyaman, penanaman srawberi banyak diusahakan penduduk sekitar.

 Kami petik strawberi di kaunter ajek...malas nak kotorkan baju...hihi



Gelagat ayah dan anak berposing..

Ada kesempatan masuk gambar lagi ek..sok sambung cerita kami ke CIATER HOT SPRING pula...antara tempat yang perlu dilawati bila sampai ke bandung...:)...weeeeee


Sunday, April 21, 2013

PAK SUPIR DI BANDUNG

                 Kota bandung memang terkenal diantara peminat barang2 berjenama. oleh kerana ramai sangat yang kata Bandung ni best, so ape lagi leen pun aim la tiket dan akhirnya dapat gak tiket pada cuti sekolah bulan Mac yang lepas..saje cari time cuti coz nak shopping puas2 kat sana. kali ni leen tak dapat tiket murah sangat..almaklumla cuti sekolah mmg payah sikit nak dapat tiket murah Air Asia. book tiket Oktober masa tu lom pregnant lagi...memang rezeki baby, leen fly ke bandung masa perut dah usia 4 bulan lebih..syukur perjalanan dan percutian berjalan lancar.

                 Dari LCCT jam 3 petang dan sampai di Bandung tak sangka dah gelap..Waktu Indonesia memang lewat sejam dari Malaysia, tapi perlu diingatkan peredaran cuaca awal sejam dari kita macam kat Sabah Sarawak pula..mula2 memang keliru..hari dah gelap tapi jam baru kul 6 petang.

                 Ketibaan kami disambut oleh pak supir kami Pak Endang yang kami siap2 book dari Malaysia. dapat nombor Pak Endang dari kawan baik leen di KL. Alhamdulillah Pak Endang ni baik dan rajin sangat melayan karenah kami sepanjang kami di sana. 5 hari bersama Pak Endang banyak membuatkan semua urusan perjalanan kami menjadi mudah.

                  Bagi anak muda yang berjalan sendiri mungkin lebih baik naik angkut atau taxi je...oleh kerana leen bawa anak-anak dan tak mahir jalan sana, so kami pun buat keputusan untuk guna perkhidmatan supir. Jadi perjalanan menjadi mudah dan tak payah pening-pening nak cari angkutan kota dan teksi lagi senang masa shopping dia siap bawakan barang dan jagakan anak-anak sekali.

                  Kami SMS dari Malaysia dan senang je cepat-cepat dia balas.Rate yang dikenakan oleh Pak Supir di Bandung rata-rata 450 000 rupiah sehari..dari pagi sampai la malam.. oleh kerana kami sampai dah malam dan balik awal pagi, Pak Endang pun bg la kami tawar menawar harga. tp sape yang dapat lagi murah kira beruntunglah.

                                                Nombor telefon Pak supir +6285352135000
                                                                                        +6285323070009

                  Sampai pun dah lewat malam. Pak Endang bawa kami makan malam di Restoren Simpang Raya di jalan dago dan singgah F.O GRANDE sekejap..Almaklumla, g Bandung ni sehelai sepinggang aje..hihi baju murah ape lagi li baju dulu tok pakai esok hari..hihi..Untuk perjalanan esok kita sambung pada next entry ya..:)

Pak Endang menyambut ketibaan kami di airport...

Ni la MPV yang kami naik...alhamdulillah sejuk dan sangat selesa..:)

SHOPPING SAKAN DI KOTA BANDUNG

              Sepanjang di Bandung kami menginap di Hotel WIRTON DAGO yang terletak di penghujung jalan Dago. Hotel ni kira ok san selesa sangat, syukur persekitaran bilik dan sarapan yang enank membuatkan kami berpuas hati sepanjang menginap di sana. Kami book guna www.agoda.com aje. Mudah dan senang.

            
                  Hihi muka exited nak berjalan...kocek dah ready uwang rupiah berkepuk-kepuk...ape lagi ayuh shopping...hahahaha. Tempat pertama yang kami lawati ialah PASAR BARU. tempat yang kaya dengan barang-barang seperti kain-kain sulam, telekong, baju bandung, swimming suit, pakaian bayi, beg, kain batik, kain pelekat dan serba serbi la ada di sini...

                  
                                                          Hiruk pikuk di dalam Pasar Baru.

Muka ayah dan arham yang sabar menunggu mama sedang shopping tudung.


sedang pilih-pilih cadar

Muka boring Azfar dan Arham tunggu mama membeli belah

             Masa di Pasar Baru ni leen dapat borong kain sulam 8 pasang dengan hanya 1 juta rupiah aje..dalam lebih kurang rm300 je duit Malaysia. telekong yang nipis tok cenderahati sekitar rm8 saje, baju bandung 5 pasang free 1 pasang 100 000 rupiah = rm 30 saje..hihi rata-rata memang murah kat sini..bila dah jumpa yang murah ni kalo tak beli comfirm rugi..hihi kalo nak tau, belanja tok 4 hari di sana memang boleh dihabiskn dengan setengah hari saja di Pasar Baru ni...hihihi...wink...wink..wink..

                   Bagi peminat kot dan blazer, comfirm akan tempah bila dah sampai di sini. En.suami saya siap tempah 2 pasang blazer lagi..hihih..memang sakan. Tapi bagi yang nak menempah tu ni ada petua, tolongla tipu sikit yang korang nak balik awal, jangan jujur sangat coz nanti mereka akan lewatkan jahitan. sebabnya kami dah terkena. janji siap hanya semalaman tapi dah 2 hari tak siap. flight kami jam 6 pagi, tp sempat la jam 4 pagi tailor ketuk pintu hotel hantar baju..Kalo nak tau, semalaman tu suami leen tak tido malam tunggu baju dia tak sampai-sampai. Almaklumla duit dah habis bayar. Namun begitu bila baju dah sampai memang cantik. jahitannya memang kemas dan superrrb...:)

                      Sebelum balik sempat gak kami makan tengahari di tingkat 6...cuba-cuba makanan Sunda ...hihi pekena ikan gurame pedas..perggghhhh memang menyengat dan best sangat...ni la tempat makan paling best sepanjang kami berada di bandung...ikan gureame yang pedas tu membuatkan kami makan sambil menangis menikmati kesedapannya....nama kedai yang kami singgah ni ialah RESTOREN KEMANGI.



                    Petangnye pula kami pun berjalan di Factory Outlet. Bandung memang terkenal dengan barangan branded, bagi yang suka comfirm akan shopping sakan bila jumpa jenama-jenama yang digemari...Oleh kerana dah berhabis-habisan di Pasar baru paginya...so kami sume cam tak ada perasaan g F.O yang banyak tu...huhuhu

Terminal tas...tempat jual hand beg dan barangan kulit

Heritage ni F.O yang jual banyak baju dan barangan bayi dan kanak-kanak

Hiruk pikuk angkutan kota

Rumah Mode


Tak banyak gambar yang di ambil sebelah petang sebabnya cuaca yang panas dan dah terlalu penat...huhuhu

Antara barangan yang berjaya di sambar dengan hanya 1 hari saja...hihihi

Makan malam sebelum balik semula ke hotel dan berehat.

Setelah seharian menghabiskan uwang yang ada, jadi esoknya kami pun buat keputusan untuk beriadah pula menikmati pemandangan yang indah di sekitar Kota Bandung. Jom ikuti perjalanan kami ke Tangkuban Perahu esoknya pula ya ....k. sambung lagi next entry...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...