Sunday, April 21, 2013

SHOPPING SAKAN DI KOTA BANDUNG

              Sepanjang di Bandung kami menginap di Hotel WIRTON DAGO yang terletak di penghujung jalan Dago. Hotel ni kira ok san selesa sangat, syukur persekitaran bilik dan sarapan yang enank membuatkan kami berpuas hati sepanjang menginap di sana. Kami book guna www.agoda.com aje. Mudah dan senang.

            
                  Hihi muka exited nak berjalan...kocek dah ready uwang rupiah berkepuk-kepuk...ape lagi ayuh shopping...hahahaha. Tempat pertama yang kami lawati ialah PASAR BARU. tempat yang kaya dengan barang-barang seperti kain-kain sulam, telekong, baju bandung, swimming suit, pakaian bayi, beg, kain batik, kain pelekat dan serba serbi la ada di sini...

                  
                                                          Hiruk pikuk di dalam Pasar Baru.

Muka ayah dan arham yang sabar menunggu mama sedang shopping tudung.


sedang pilih-pilih cadar

Muka boring Azfar dan Arham tunggu mama membeli belah

             Masa di Pasar Baru ni leen dapat borong kain sulam 8 pasang dengan hanya 1 juta rupiah aje..dalam lebih kurang rm300 je duit Malaysia. telekong yang nipis tok cenderahati sekitar rm8 saje, baju bandung 5 pasang free 1 pasang 100 000 rupiah = rm 30 saje..hihi rata-rata memang murah kat sini..bila dah jumpa yang murah ni kalo tak beli comfirm rugi..hihi kalo nak tau, belanja tok 4 hari di sana memang boleh dihabiskn dengan setengah hari saja di Pasar Baru ni...hihihi...wink...wink..wink..

                   Bagi peminat kot dan blazer, comfirm akan tempah bila dah sampai di sini. En.suami saya siap tempah 2 pasang blazer lagi..hihih..memang sakan. Tapi bagi yang nak menempah tu ni ada petua, tolongla tipu sikit yang korang nak balik awal, jangan jujur sangat coz nanti mereka akan lewatkan jahitan. sebabnya kami dah terkena. janji siap hanya semalaman tapi dah 2 hari tak siap. flight kami jam 6 pagi, tp sempat la jam 4 pagi tailor ketuk pintu hotel hantar baju..Kalo nak tau, semalaman tu suami leen tak tido malam tunggu baju dia tak sampai-sampai. Almaklumla duit dah habis bayar. Namun begitu bila baju dah sampai memang cantik. jahitannya memang kemas dan superrrb...:)

                      Sebelum balik sempat gak kami makan tengahari di tingkat 6...cuba-cuba makanan Sunda ...hihi pekena ikan gurame pedas..perggghhhh memang menyengat dan best sangat...ni la tempat makan paling best sepanjang kami berada di bandung...ikan gureame yang pedas tu membuatkan kami makan sambil menangis menikmati kesedapannya....nama kedai yang kami singgah ni ialah RESTOREN KEMANGI.



                    Petangnye pula kami pun berjalan di Factory Outlet. Bandung memang terkenal dengan barangan branded, bagi yang suka comfirm akan shopping sakan bila jumpa jenama-jenama yang digemari...Oleh kerana dah berhabis-habisan di Pasar baru paginya...so kami sume cam tak ada perasaan g F.O yang banyak tu...huhuhu

Terminal tas...tempat jual hand beg dan barangan kulit

Heritage ni F.O yang jual banyak baju dan barangan bayi dan kanak-kanak

Hiruk pikuk angkutan kota

Rumah Mode


Tak banyak gambar yang di ambil sebelah petang sebabnya cuaca yang panas dan dah terlalu penat...huhuhu

Antara barangan yang berjaya di sambar dengan hanya 1 hari saja...hihihi

Makan malam sebelum balik semula ke hotel dan berehat.

Setelah seharian menghabiskan uwang yang ada, jadi esoknya kami pun buat keputusan untuk beriadah pula menikmati pemandangan yang indah di sekitar Kota Bandung. Jom ikuti perjalanan kami ke Tangkuban Perahu esoknya pula ya ....k. sambung lagi next entry...





8 comments:

  1. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi kami di:

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Kami dari sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati di Indonesia. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Note : Ambil paket tour pasti jauh lebih jimat dari pada hanya sewa kenderaan sahaja.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete
  2. salam.nak tnye. yg tempah blazer tu satu brp ye? kat pasar baru kan? kedai mana? dilakhilal@yahoo.com

    ReplyDelete
  3. Salam... blazer tu buat di kedai mana ? boylaksamana85@gmail.com

    ReplyDelete
  4. salamm.. nk tanya , blazer tu tempah di mana yer??/ redazzproduction@gmail.com

    ReplyDelete
  5. APARTMENT @ BANDUNG : PLEASE CLICK : http://kya-apartment-bandung.blogspot.com


    1 CAR TOYOTA AVANZA 2013 FOR 2-5 PAX

    PAKET MURAH PROMO "1" : RP 390.000 / 122 RM/ USD 32.5
    INCLUDE:
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS DRIVER
    > PLUS BBM / MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR PACKAGE)
    > PLUS PARKING TAX
    > DALAM KOTA ( PASAR BARU, FO DAGO STREET + RIAU STREET

    PAKET MURAH PROMO "2" LEMBANG AREA : RP 425.000 / 133 RM / USD 35.5
    INCLUDE:
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS DRIVER
    > PLUS BBM / MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
    > PLUS PARKING TAX
    > DALAM KOTA + LEMBANG AREA ( FLOATING MARKET, SARI ATER, TANGKUBAN PERAHU)
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA


    PAKET MURAH "3" CIWIDEY : RP 525.000 / 165 RM/USD 43.75
    INCLUDE:
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM/ MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
    > PLUS PARKING TAX
    > PLUS TOL / HIGHWAY TAX
    > DALAM KOTA + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY, KAWAH PUTIH )
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

    PAKET MURAH "4" GARUT : RP 700.000 / 219 RM / USD 59
    INCLUDE:
    > 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM/ MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
    > PLUS PARKING TAX
    > PLUS TOL / HIGHWAY TAX
    > DALAM KOTA + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY )
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

    PAKET MURAH "5" JAKARTA - BANDUNG : RP 775.000 / 235 RM / USD 77.5
    INCLUDE:
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM/ MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
    > PLUS PARKING TAX
    > PLUS TOL / HIGHWAY TAX
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

    PAKET MURAH "6" JAKARTA TOUR: RP 575.000 / 180 RM / USD 50
    INCLUDE:
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM/ MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
    > PLUS PARKING TAX
    > PLUS TOL / HIGHWAY TAX
    > EXCLUSIVE ENTRANCE FEE TICKET TOUR + MEALS


    NEED APARTMENT
    NEW PAKET CARS + APARTMENT = RP 890.000 NETT
    INCLUDE :
    > STAY FOR 2D/1N GATEWAY AHMAD YANI BANDUNG
    > 2 BEDROOM + 1 BATHROOM FOR 2D/1N
    > FOR 4 PEOPLE + 2 KIDS UNDER 12 YEARS
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS DRIVER
    > PLUS BBM
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT INTO APARTMENT
    > PLUS BREAKFAST FOR 4 PEOPLE

    WE PROVIDE KERETA FOR 2 PAX, 7 PAX, 10 PAX, 14 PAX OR BUS.

    CALL OR TEXT : +62 8213 97 313 88
    whatsapp : +62 8213 97 313 88
    email : adrianiku@gmail.com
    info package & itinerary : info@kya-travel.com
    customer service : cs@kya-travel.com
    blog travel : http://sopirdibandung.blogspot.com/
    blog apartment : http://kya-apartment-bandung.blogspot.com
    homepage travel : www.kya-travel.com
    PIN BB : 28914414 / aul
    facebook : adriani_ku@yahoo.com
    twitter : @supirbandung
    LINE : +62 8213 97 313 88
    cp : aulia

    ReplyDelete
  6. Salam Kenal

    Mohon Maap ikut Share di Blogger Tuan/Puan

    JOM CUTI2 BANDAR BANDUNG-JAKARTA

    KYRAN TRANS ( SEWA KERETA MURAH )

    call me CONTACT US

    Demi memperlancar semua aktifitas kita di bidang ini dan demi menjaga silaturahmi dengan kami disini kami berikan Contact Person kepada semua pelanggan setia kami dan kepada semua pengunjung online di website kami ini. Untuk keperluan dan pelayanan serta informasi lebih yang ingin anda dapatkan. Anda dapat menghubungi Contact Person resmi kami

    Di bawah ini adalah contact person resmi kami.

    KYRAN TRANS ( SEWA KERETA MURAH )



    Make your holiday become FUN, FRIENDLY, and EASY. Provide: Transport Service, Rent Car, City Tour Travel. So, just pick up your phone or send e-mail to contact us!
    bobby kyran trans CONTACT US

    SITUS RESMI KYRAN TRANS ( SEWA KERETA MURAH )
    http://www.kyrantrans.com
    http;//www.sewakeretamurah.com
    OFFICE PHONE
    022 – 92475958
    HANDPHONE
    +6281 312 767 300
    +6281 573 307 300
    BLACKBERRY PIN
    73 DC 15 F1
    WHATS UP
    +6281 809 692 300
    OFFICE KYRAN TRANS ( SEWA KERETA MURAH )
    JL. NYENGSERET NO 81 ( BANDUNG WEST JAVA – INDONESIA )
    TERIMA KASIH

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum. nk tanya. blazer tu tempah kat mana? berapa? please reply my email... fakhrulishak@gmail.com

    ReplyDelete
  8. Salam,
    Jom pegi bandung murah jer 235rm per person for 3day 2night (included hotel, transport, and entrance fee)

    Tentative Program
    Day1
    *Tiba di airport Bandung
    *Pasar Baru trade center
    *Lunch Check in Hotel
    *Toko Tiga ( Branded Jeans )
    *Membeli-belah di Factory Outlet
    At Jalan Riau (Heritage,
    Cascades,The Summit, For Men, The Stamp,Terminal Tas, dan The
    Secret )
    *Dinner dan kembali ke Hotel

    Day2
    *Gunung Tangkuban Parahu
    *Ciater Hot Spring
    *Kebun Strawberry and tea park
    *Lunch
    *Membeli-belah di di Rumah Mode & Cihampelas Jeans Centre
    *Membeli-belah di Jalan Dago (Grande, Episode, Edward Forrer, Natural, etc)
    *Dinner & kembali ke Hotel

    Day3
    *Check out Hotel
    *rumah kain sulam kat taman kopo
    * cibaduyut-shoes and jacket leather original
    *Oleh-oleh Bandung (cake Lapis, Brownies, Kartika Sari and Amanda)
    *Airport transfer

    Term and condition
    *included transportation for 3day2night type kereta 7seater all included
    *included 3 room deluxe ~king bed size hotel 3star also include free buffet breakfast
    *included entrance fee tangkuban perahu sahaja
    *Tentative bersifat Free & Easy, program boleh diubah mengikut keadaan semasa
    *minimum 6 pax
    *not included lunch and dinner
    *not included ticket flight and airport tax
    *we dont need deposit~all payment at last day in bandung

    sila contact kami untuk sebarang pertanyaan di :
    whatsapp : +62 838 2178 9103 (fast response)
    emel : icanyorke@yahoo.com
    Bandung Amanah Transport

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...