Sunday, April 21, 2013

SHOPPING SAKAN DI KOTA BANDUNG

              Sepanjang di Bandung kami menginap di Hotel WIRTON DAGO yang terletak di penghujung jalan Dago. Hotel ni kira ok san selesa sangat, syukur persekitaran bilik dan sarapan yang enank membuatkan kami berpuas hati sepanjang menginap di sana. Kami book guna www.agoda.com aje. Mudah dan senang.

            
                  Hihi muka exited nak berjalan...kocek dah ready uwang rupiah berkepuk-kepuk...ape lagi ayuh shopping...hahahaha. Tempat pertama yang kami lawati ialah PASAR BARU. tempat yang kaya dengan barang-barang seperti kain-kain sulam, telekong, baju bandung, swimming suit, pakaian bayi, beg, kain batik, kain pelekat dan serba serbi la ada di sini...

                  
                                                          Hiruk pikuk di dalam Pasar Baru.

Muka ayah dan arham yang sabar menunggu mama sedang shopping tudung.


sedang pilih-pilih cadar

Muka boring Azfar dan Arham tunggu mama membeli belah

             Masa di Pasar Baru ni leen dapat borong kain sulam 8 pasang dengan hanya 1 juta rupiah aje..dalam lebih kurang rm300 je duit Malaysia. telekong yang nipis tok cenderahati sekitar rm8 saje, baju bandung 5 pasang free 1 pasang 100 000 rupiah = rm 30 saje..hihi rata-rata memang murah kat sini..bila dah jumpa yang murah ni kalo tak beli comfirm rugi..hihi kalo nak tau, belanja tok 4 hari di sana memang boleh dihabiskn dengan setengah hari saja di Pasar Baru ni...hihihi...wink...wink..wink..

                   Bagi peminat kot dan blazer, comfirm akan tempah bila dah sampai di sini. En.suami saya siap tempah 2 pasang blazer lagi..hihih..memang sakan. Tapi bagi yang nak menempah tu ni ada petua, tolongla tipu sikit yang korang nak balik awal, jangan jujur sangat coz nanti mereka akan lewatkan jahitan. sebabnya kami dah terkena. janji siap hanya semalaman tapi dah 2 hari tak siap. flight kami jam 6 pagi, tp sempat la jam 4 pagi tailor ketuk pintu hotel hantar baju..Kalo nak tau, semalaman tu suami leen tak tido malam tunggu baju dia tak sampai-sampai. Almaklumla duit dah habis bayar. Namun begitu bila baju dah sampai memang cantik. jahitannya memang kemas dan superrrb...:)

                      Sebelum balik sempat gak kami makan tengahari di tingkat 6...cuba-cuba makanan Sunda ...hihi pekena ikan gurame pedas..perggghhhh memang menyengat dan best sangat...ni la tempat makan paling best sepanjang kami berada di bandung...ikan gureame yang pedas tu membuatkan kami makan sambil menangis menikmati kesedapannya....nama kedai yang kami singgah ni ialah RESTOREN KEMANGI.



                    Petangnye pula kami pun berjalan di Factory Outlet. Bandung memang terkenal dengan barangan branded, bagi yang suka comfirm akan shopping sakan bila jumpa jenama-jenama yang digemari...Oleh kerana dah berhabis-habisan di Pasar baru paginya...so kami sume cam tak ada perasaan g F.O yang banyak tu...huhuhu

Terminal tas...tempat jual hand beg dan barangan kulit

Heritage ni F.O yang jual banyak baju dan barangan bayi dan kanak-kanak

Hiruk pikuk angkutan kota

Rumah Mode


Tak banyak gambar yang di ambil sebelah petang sebabnya cuaca yang panas dan dah terlalu penat...huhuhu

Antara barangan yang berjaya di sambar dengan hanya 1 hari saja...hihihi

Makan malam sebelum balik semula ke hotel dan berehat.

Setelah seharian menghabiskan uwang yang ada, jadi esoknya kami pun buat keputusan untuk beriadah pula menikmati pemandangan yang indah di sekitar Kota Bandung. Jom ikuti perjalanan kami ke Tangkuban Perahu esoknya pula ya ....k. sambung lagi next entry...





3 comments:

  1. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi kami di:

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Kami dari sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati di Indonesia. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Note : Ambil paket tour pasti jauh lebih jimat dari pada hanya sewa kenderaan sahaja.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete
  2. salam.nak tnye. yg tempah blazer tu satu brp ye? kat pasar baru kan? kedai mana? dilakhilal@yahoo.com

    ReplyDelete
  3. Salam... blazer tu buat di kedai mana ? boylaksamana85@gmail.com

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...