Tuesday, December 18, 2012

Percutian singkat di Fraser Hill

Salam sume :)..kali ni...leen nak sambung semula entry mengenai perjalanan ke Fraser Hill. Sebenarnya Fraser Hill ni antara laluan nak balik ke kampung suami di Raub Pahang. Oleh sebab tak pernah sampai, jadi petang tu kami pun buat keputusan untuk naik ke atas..

Kami naik melalui jalan Bentong - Tranum - Fraser Hill..perjalanannya sangat lah mencabar..macam ular kena palu rasanya belok-belok. Rasanya perjalanan ke Fraser Hill ni lagi teruk dari Cameron Highland kot..Oleh kerana dah ternaik, jadi kami pun teruskan perjalanan ke atas.


Hihi saja ambil gambar gari Google Map..tengok la jalannye..huhu memang ngeri..
Sebelum Sampai..sempat gak berenti tepi, alhamdulillah anak2 ok, yang teruk muntah-muntah leen sendiri. Aduhai memang mabuk sebelum nak sampai.


Ni antara persimpangan untuk naik ke atas.


Antara Check poin yang perlu diambil gambar

Trademark Fraser Hill di menara jam



Sempat solat di Masjid Bukit Fraser..huhu sejuuuk air kat atas sana.

Bergambar sikit-sikit sebelum turun semula...

Saturday, December 8, 2012

DAY 3 SABAH SYOOOKK

    HARI KE 3
                     Misi lawatan ke sekolah selesai..Syukur memang banyak pengalaman dan ilmu yg kami gali dan perolehi. memang berbaloi dan bersyukur diberi peluang untuk mengikuti Lawatan kali ni.
Dalam Program, rancangnya hari ni nak pergi kaki Gunung Kinabalu, Ranau, Kundasang, naik Jambatan Tamparuli dan banyak lagi...hihi hari yang best!

Destinasi pertama..Rumah Terbalik..unik rumah ni...semua struktur direka terbalik...ini daya tarikan rumah terbalik ni :) info: bayaran untuk masuk RM10 saje :)

 
Kami yang sempat berposing :)
 
Destinasi ke2 Jambatan Tamparuli
 
Debaran kami dia atas Jambatan Tamparuli...terasa nak nyanyi lagu Jambatan Tamparuli...hihi
 
 
 
Muka berani leen atas Jambatan Tamparuli...tinggi tau Jambatan ni...
 
Kami Cikgu-cikgu Vouge di kaki Gunung Kinabalu
 
 
Sempat bergambar sebagai kenang-kenangan tanda dah sampai sini
 
Ni la bas yang berjasa bawa kami berjalan di sana
 
 
 
 
Akhir sekali, kami ke sungai Moroli di Ranau. disini kami dapat pengalaman beri makan ikan kelah sendiri guna tangan..ikan-ekan di sini memang jinak. dengan modal 50sen beli makanan ikan je dah cukup beri pengalaman yang menarik beri ikan makan guna tangan sendiri...tak percaya?
 
 
 
Ni tangan leen sendiri...mula-mula memang terasa geli sebab ikan-ikan ni sume berebut2 nak makan makanan ikan yang ada di tangan...tapi bila sudah cuba berkali-kali..akhirnya semua ikan-ikan ni jinak di tangan kita.  memang pengalaman yang berharga bila dapat beri ikan ni makan guna tangan sendiri..
 
Petang tu semua sudah keletihan dan bergegas balik ke BTP untuk bersiap-siap untuk Jamuan malam Akhir..Oleh kerana dah penat menulis..nanti leen sdambung lagi..syook sangat lawatan kali ini ...mudah-mudahan leen terpilih lagi untuk ikuti geng-geng yang hebat-hebat ini. banyak sangat info dan perkara yang dapat dipelajari dan yang best lagi dapat shopping mutiara banyak2 dengan harga yang sangat murah..
 
Jika diberi kesempatan lain kali comfirm nak datang Kota Kinabalu Sabah ini lagi..jalan-jalan SABAH memang best!!!!. Next time nak datang bersama keluarga dan shopping mutiara sakan2...hihihi.
 


DAY 2 SABAH

       Hari ini kami akan melawat sebuah lagi sekolah yang hebat di Sabah. Sekolah ini terletak kira2 30 minit perjalanan dari tempat penginapan kami di BTP Sabah. Sesudah sampai, kami pun di sambut dengan penuh gilang gemilang...syukur kami terpesona dengan persembahan dan sajian yang telah dihidangkan kepada kami:)
 Kenangan dapat bergambar bersama bendera SABAH.
Dari kiri cikgu Atiqah, Cikgu anis, cikgu Azfahani, cikgu Habsah, cikgu Azleenda dan cikgu Syikin :)
 


Antara Persembahan yang disajikan kepada kami
 
 
Bila cikgu-cikgi di ajak menari bersama..memang sporting sumenya...
 
 
 
Selepas selesai melawat sekolah ke3. kami pun dibawa bejalan dan bershopping di Pasar Filipine..ape tunggu lagi...masa untuk shopping mutiara dan perkena seafood la...hiiho
 Pemandangan di belakang pasar Filipine. Makanan laut yang peggghhhh memang besar2.
 
 Bila tengok comfirm meleleh air liur. haaa sebelum itu jom ambil gambar puas2 dulu udang ni :)
 
 Hahahah tak pasal2 jadi model ikan masin...akekekekk sakan memborong ikan masin dan mutiara.
 
 Rezeki kami...masa di sana ...ada antara cikgu yang dah biasa sampai...jadi, ni kedai yang kawan-kawan bawa...memang murah mutiara kat kedai ni...kalo tak salah kat Plaza KK kedai ni :)

 Antara makanan wajib dibeli bila sampai sabah...kuih cincin, amplang dan ikan masin keropok.
 
 Sempat lai berjalan ke Muzium Sabah dan kampung Warisan.
 
Perhentian terakhir untuk hari ini ialah tanjung Aru :)...jom makan burger dan minum ABC ;)
 

Sempat lai tunggu matahari terbenam...so sweet :) ni idea, anis, atqah dan azfahani la...hihi leen pun terjebak gak :)
 
Malam tu kami rehat dan siap2 untuk ke kaki Gunung Kinabalu esoknya ...sambung lagi ya chhhoooowwwww :)
 
 
 

LAWATAN PENANDA ARAS KE SABAH 19-23 SEPTEMBER 2012

          Lawatan Penanda Aras Guru Pemulihan Negeri johor ini telah dirancang hampir setahun dan Syukur Alhamdulillah kami sudahpun selamat pergi dan selamat pulang  dan banyyak pengalaman dan ilmu yang kami geng guru pemulihan Johor perolehi sepanjang kami disana.
    


          Ucapan ribuan terima kasih leen ucapkan kepada pihak2 yang terlibat menjayakan lawatan kami dengan jaya dan selamatnya. Sabah...antara negeri yang leen belum pun pernah sampai...jadi bila diberi peluang untuk mengikuti Guru-guru yang hebat-hebat pergi...apa yang leen mampu kata kan syukur kepada Allah kerana diberi kesempatan untuk belajar dengan lebih banyak ilmu sepanjang di Sabah. Terima kasih kepada tempat penginapan, Bhagian teknologi Pendidikan BTP, Sekolah yang terlibat iaitu SK Kepayan, SK Lok Yuk Telipok dan Sk yang sudi menerima kami sebagai tetamu kehormat sepanjang di Sabah.

HARI PERTAMA

            Oleh kerana ni kali pertama leen sampai di sabah...ada gak terasa keliru dengan masa..seperti yang kita tahu...masa disana awal satu jam..jadi...seawal 6.30 pagi kami dah berkumpul di bawah...Suasana sudah terang kalau di semenanjung, jam 6.30 pagi gelap lagi...

Guru-Guru Pemulihan Johor..Bersiap sedia untuk bergerak ke destinasi pertama

Sekolah pertama, Rombongan kami sampai ialah Sekolah Kebangsaan Kepaya.Sekolah ini merupakan antara Sekolah terhebat di Sabah.

Welcome dance dari penari cilik Sk Kepayan..tarian Sumazau.

Sempat bergambar bersama penari cilik yang pandai menari...mereka berjaya hiburkan hati kami yang menonton :)

 Kemudian kami dibawa melawat ke bilik pemulihan SK Kepayan..Cantik lukisan yang dilukis di dinding...hebat cikgunya melukis.
Antara ABM yang creative yang dihasilkan.

Banner Selamat Datang Ke kelas SAMURAI ( saya murid pandai)

Set Nombor

 Lukisan Upin dan Ipin yang Ceria berjaya membangkitkan smangat murid untuk belajar.


 Persembahan dari murid sekolah ke dua yang kami lawati.



Antara idea menarik 


 Kelas yang ceria


Ini antara banyak gambar yang diambil..nak masuk banyak2 nanti letih nak story...hihihi ncukup la sikit2 je ek :)..Banyak info dan pengetahuan yang kami perolehi dari 2 sekolah yang telah dilawati harini di samping dapat berkongsi idea, kami sempat bercerita mengenai pengalaman semasa mengajar dan mengendalikan murid2 dalam kelas..

Oleh kerana sekolah yang kami lawati tu agak jauh..semua ahli rombongan pun kepenatan..Ready untuk sekolah ke  esok hari...okieessss leen sambung 2nd day di sabah pada next entry ya :)

Tuesday, November 27, 2012

Cuti2 Pulau Pangkor Day 3 ;-)


HARI KE TIGA : MASA UNTUK PULANG


Bergambar lagi sebelum pulang :)
Ni la pemandangan indah Teluk Nipah. Cantik kan?




masing2 pakai baju baru ;-)


Aktiviti sebelah pagi di tepi pantai. mmg ramai org datang bermandi manda.

Pekan kecil Teluk Nipah. So sape nak beli baju mmg byk yg murah2. Holiday berlenggang je sebab pelbagai jenis baju yg boleh dibeli ;-) 

Pelampung dan peralatan mandi pon banyak.

Kedai makan pon banyak. 


ni Menara Teluk Nipah..


Jeti Pangkor..

Cuti2 Pulau Pangkor 2nd Day.


HARI KEDUA :) JALAN-JALAN PULAU PANGKOR

Pagi2 lagi kak liza dah masakkan kami nasi lemak sebagai als perut...Alhamdulillah memang kenyang.
Jam 9.00 kami pun bertolak ke Jeti Marina, saja nak naik dari jeti marina coz tak pernah lagi naik dari sini. Sampai2 terus cari tiket..kalo nak tahu, kalo naik dari jeti marina ni, kita kena jadi member sebelum nak li tiket rm 10 huuhu rasa rugi pula, tapi takpela..


Mama dan ayah posing-posing dulu menikmati keindahan Jeti Marina Lumut sebelum naik feri berlepas ke Pulau Pangkor.



Feri pergi balik dari Jeti Marina ke pulau Pangkor hanya rm10 saja, perjalanan mengambil masa lebih kurang 20 minit saja...Ingat...tiket yang kita beli akan digunakan pergi balik...so masa balik nanti pun nak guna juga ya. So jangan sampai hilang coz tiket valid 30 hari.


Sesudah sampai, maka janganla risau...banyak abang-abang teksi san kereta sewa yang dah siap2 standby depan jeti untuk ambil penumpang. so ape lagi, bayar sajala...hihi


Ni la rupa teksi di sana..sume teksi rupa van.. perjalanan untuk keliling pulau untuk satu family RM80. Jadi tak payah sewa2 kereta atau susah-susah, naik van dan abang van akan bawa keliling pulau dan tunggu kita posing-posing ambil gambar.hihi


Destinasi pertama yang kami lawati adalah Kota Belanda.


Pusing-pusing, ambil gambar dan kami menghayati sejarah Kota Belanda.




Antara gambar kenangan kami di Kota Belanda


Ini merupakan tempat kedua abang teksi bawa kami nama tempat ni Galeri Pangkor. Rasanya Galeri Pangkor ni baru lagi sebab dulu-dulu datang macam belum ada...huuhuh


Antara deretan gambar yang terdapat dalam galeri

En. suamiku yang sempat posing...hihi


Background gambarni menunjukkan perkampungan nelayan...abang teksi yang kasi idea suh ambil gambar kat sini, katanye view kat sini cantik. 

Kemudian, kami dibawa menyusuri lorong-lorong kecil untuk ke Tokong Cina ni. 


Syahmi tanya , kenapa patung ni ada di sini?...kalo nak tahu, patung ni ialah tabung donation...jadi kalau ada yang hendak menderma bolehla masukkan dalam poket patung ni..


Ni pula antara tarikan yang menarik di sini. Ni Giant kata syahmi, sebabnye saiz ikan ini sebesar manusia. Panjangnye pun dah mencecah 5-6 kaki...huhu memang besar.


Terasa seperti berada di negara China pula...hiihi


Ayah dan arham sempat ambil tempat tinggalkan kenangan di sini.Ada banyak lagi pemandangan cantik kena naik tangga tinggi, tp dah tak larat...kami jalan di bawah je.


Habis bergambar, kami ke kilang membuat sotong gula. di sini banyak juga sotong gula yang sedap-sedap yang boleh dibawa balik sebagai buah tangan , kata abang teksi kalo nak beli, lebih baik beli di sini, kalau dah sampai lumut nanti jadi mahal.


Last destination, Teluk nipah....ha ni gambar Amma dan Lela..cian lela yang sarat mengandung sedang dok berehat kepanasan . oppppssss jangan marah leen masukkan gambar korang sekali...hihi


Sebenarnya kami tak ada rancangan untuk tidur, baju pun hanya bawa utuk persiapan mandi-manda petang nanti saja. Memang tak rasa ada bilik sebab kami walk in saja kebetulan esoknya public holiday Deepavali. Nak jadi cerita, memang rezeki kami. 


Alhamdulillah dapat check in bilik ni di Liyana Villa hanya RM 90 semalam sahaja dan  memang berbaloi.



Ok dah penat Round pulau dan posing-posing , bilik pun dah ada kami lunch dan solat .
Kata ayah tunggu redup sikit, kesian pada anak-anak.

Aktiviti petang kami diisi dengan aktiviti air.


ooohhhyeeeaaaa mama, we are ready!!!! hahhaha


Mula-mula, sebelum mandi-manda, kami buatt keputusan nak naik bot keliling pulau yang berhampiran Pulau Pangkor. Naik boat yang besar siap bumbung RM80 nampak cam lebih selamat. Tapi oleh kerana buayah kata nak lebih advanture, hihi ayah pilih naik bot kecik je RM40 untuk siap jalan keliling pulau.



Muka berani mama dan Arham.



cinta hati saya yang hebat dan berani...:)



haaaa kalo naik boat yang atas ni la RM80. 


Sampai satu pulau, kami berpeluang bagi ikan makan dan main-main snorkling. waktu kami pergi, kebetulan orang tengah rai, so memang happening!.


Separuh jalan pusing Pulau, kami ditinggalkan mandi manda di satu pulau ni, namnya Coral Island..


Wajah Ceria en. suami saya :)


haha dah puas pusing pulau, tengok jet ski ni terliur la pula....Jom naik jet ski pula kata ayah!...wah memang syoookla ayah ni...pengalaman naik jetski memang seram, tp memang syoookkkk...lagi2 bila dapat bawa laju2...yeeeehaaaaaa. info yang boleh dikongsi. untuk 20 minit bawa, harganya rm70. Sesekali apa salahnya ek :)


Jom layan azfar dan arham main masir pula..


Bila dah penat dan menjelang waktu maghrib, malamnye pula jom cari baju dan pakaian untuk di pakai esokkk...yahoooo....letsss shopping :)


Yang kaler hijau ni Azfar dan Arham yang punye..

yang kaler hitam ni mama dan ayah yang punye ...hikhik

Malam tu ada bawa sedikit bekalan untuk anak-anak mengoyel dalam bilik, huhu terkejut gak tengok harga barangan di sana. memang mahal, mungkin kos bawa masuk ke dalam pulau mahal kot. tu sebab harga boleh tahan gak...huhu



Tunggu esok hari ke -3 hihi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...