Posts

Showing posts from October, 2012

RAYA HAJI DAN MUSIM BUAH-BUAHAN

Image
Semalam sempat masuk gambar aje...so harini leen nak sambung story tentang percutian balik kampung Raya haji yang lepas...cuti Raya haji sangat singkat, 25-28 oktober 2012....bertolak khamis pagi dari pontian ke kampung suami di Raub Pahang  mengambil masa dalam 6 jam...huhu memang lama tp...inilah pengorbanan seorang anak demi menggembirakan hati kedua ibu bapa. Yang penting kami gembira.
Sampai di Raub, jalan sangat sesak sebabnye berpusu2 dengan orang Kelantan nak balik juga..Orang kata sambutan Raya korban di pantai Timur lebih meriah itu sebab jalan otw ke Raub sesak derngan kereta FLAT D....  XXX...takpe la rakyat Malaysia ni bersatu hati dan aman serta makmur...pantang musim cuti, semua org akan merancang perjalanan sama ada pulang ke kampung halaman atau pun bercuti kemana2..termasukla kami...hihi
Rezeki balik kampung kali ni, kebetulan musim buah-buahan..Alhamdulillah langkah kanan dan rezeki la namanye..
Ni antara buah2han yang terdapat di kampung suami :)...cakap saja nak …

DAY 2 HOLIDAY HO CHI MINH CITY @ SAIGON

Image
Hari ni nak sambung lagi..tulis sebab takut lupa...hihi...hari kedua kami wat keputusan untuk ikut trip ke Cuchi Tunnel..setahunya ni terowong yang digunakan oleh orang Vietnam untuk selamatkan diri masa zaman perang dulu..Kepada sape2 yang nak g Cuchi tunnel ni eloknya pakai la baju yang santai2 saje sebab kat dalam hutan tu boleh tahan panasnye..seperti biasa kalo ikut trip non Muslim, bawalan makann atau jajan banyak2...kalo tak kebuloq la jawabnye..nak beli makanan takut gak tak halal sebabnye huhu en. anjing banyak sangat merayap..
           Kami keluar seawal 8 pagi tunggu LULU tourist guard kami sampai jemput kami di hotel...dah deal dari semalam masa g Mekong River dengan LULU so dapat la best price..makan sarapan dalam bilik dan ready untuk berjalan..Sebab nak g Cuchi Tunnel makan dekat 1 jam 30 minit..sepat tidur dalam bas lagi dan nikmati pemandangan yang menarik sepanjang perjalanan ke sana.


Ni bas yang kami naik..alhamdulillah sangat selesa dan berhawa dingin...…

part 1 - HOLIDAY HO CHI MIN CITY 2012

Image
Syukur ke hadrat Ilahi..hati masih berbunga dan exited masih lom hilang lagi keseronokkan shopping kat vietnam..Pengalaman kat HCMC memang sangat seronok..memang HCMC syurga shopping untuk kaum wanita..tp tak kurang juga tempat-tempat menarik banyak tok kaum lelaki @ bapa2 nak lawati.. Seperti biasa...kalo tahun lepas g kuching tp kali ni dapat rezeki fly jauh sikit..almaklumlah...dapat tiket murah masa promo air asia..winkwink..memang rezeki..




         Kami hanya pergi hujung minggu, memang rushing tp cukup la hihi kalo g lama2 memang rambang mata..dan comfirm sume duit kat bank habis akan di korek coz kat sana memang banrang sangat2 murah..:)
Bangun pagi terus sarapan dalam bilik aje sebab kedai halal lom buka lagi..turun hotel terus cari kaunter pelancongan..kami li tiket tok ke mekong river hanya USD 20...kira ok la..berbaloi sangat hanya 20 dolar puas berjalan sehari suntuk..:)


            cantik sangat sistem giliran yg mereka amalkan..masa kami naik ni hujan rintik-rintik...se…