Monday, October 29, 2012

RAYA HAJI DAN MUSIM BUAH-BUAHAN

Semalam sempat masuk gambar aje...so harini leen nak sambung story tentang percutian balik kampung Raya haji yang lepas...cuti Raya haji sangat singkat, 25-28 oktober 2012....bertolak khamis pagi dari pontian ke kampung suami di Raub Pahang  mengambil masa dalam 6 jam...huhu memang lama tp...inilah pengorbanan seorang anak demi menggembirakan hati kedua ibu bapa. Yang penting kami gembira.

Sampai di Raub, jalan sangat sesak sebabnye berpusu2 dengan orang Kelantan nak balik juga..Orang kata sambutan Raya korban di pantai Timur lebih meriah itu sebab jalan otw ke Raub sesak derngan kereta FLAT D....  XXX...takpe la rakyat Malaysia ni bersatu hati dan aman serta makmur...pantang musim cuti, semua org akan merancang perjalanan sama ada pulang ke kampung halaman atau pun bercuti kemana2..termasukla kami...hihi

Rezeki balik kampung kali ni, kebetulan musim buah-buahan..Alhamdulillah langkah kanan dan rezeki la namanye..

Ni antara buah2han yang terdapat di kampung suami :)...cakap saja nak buah ape..pasti sumenye ada :)


Rambutan dan dukong masih fresh di atas pokok..


langsat dan manggis..cantikkan buah2 ni

Manggis dan rambutan kuning




Buah durian yang sangat sedap...lemak berkrim rasanye..



Nak makan buah koko pun ada



Oleh kerana Raya Haji...tu yang arham dan azfar pakai baju melayu...tema kali ni biru



Arham paling suka makan buah...keluar rumah je dah ada pokok buah-buahan...nampak pokok je arham sebut " NAK WAH" maksudnye nak buah...

tu yang Tok Man sayang sangat ngn cucu yang sorang ni sebab cucu yang sorang ni saja yang suka makan buah...dia saja yang mengadap...siap berkelah atas pangkin dok bawah pokok makan buah rambutan..



Antara sajian Raya haji kami...Sate ni di buat sendiri oleh kakak ipar leen...Yong memang pandai memasak..kebetulan memang teringin sangat makan sate kajang...cam tau je ...sate buatan tangan Yong ngn abang usop ni memang best...kalah sate kat tempat lain...teringat2 la...lain kali le oder kat yong lagi :)


Ni ibu mertua ku...cantik dan bergetah lagi kan..:)


Petangnye kami mandi manda di Lata Lembik...perjalanan dari rumah mertua ke lata lembik ni takjauh pun...dalam kampung je


Mama, azfar dan arham sedang mandi kesejukkan...hihi



Masa balik mandi...semua orang kebasahan...malas nak salin baju jadi sume dok kat belakang kereta saja menikmati pemandangan kampung dengan angin yang sepoi2 bahasa...


Oleh kerana cuti pendek sangat kali ni..kami pun balik ke johor dengan buah-buahan yang sarat dalam bonet kereta..Tok Man yang baik hati suh bawa balik kasi Tok Li dan nenek rasa buah dari pahang..

InsyaAllah Ada rezeki bulan depan cuti sekolah panjang kami balik lagi...rindu Tok Man dan Opah :)

Wednesday, October 17, 2012

DAY 2 HOLIDAY HO CHI MINH CITY @ SAIGON

          Hari ni nak sambung lagi..tulis sebab takut lupa...hihi...hari kedua kami wat keputusan untuk ikut trip ke Cuchi Tunnel..setahunya ni terowong yang digunakan oleh orang Vietnam untuk selamatkan diri masa zaman perang dulu..Kepada sape2 yang nak g Cuchi tunnel ni eloknya pakai la baju yang santai2 saje sebab kat dalam hutan tu boleh tahan panasnye..seperti biasa kalo ikut trip non Muslim, bawalan makann atau jajan banyak2...kalo tak kebuloq la jawabnye..nak beli makanan takut gak tak halal sebabnye huhu en. anjing banyak sangat merayap..
           Kami keluar seawal 8 pagi tunggu LULU tourist guard kami sampai jemput kami di hotel...dah deal dari semalam masa g Mekong River dengan LULU so dapat la best price..makan sarapan dalam bilik dan ready untuk berjalan..Sebab nak g Cuchi Tunnel makan dekat 1 jam 30 minit..sepat tidur dalam bas lagi dan nikmati pemandangan yang menarik sepanjang perjalanan ke sana.


Ni bas yang kami naik..alhamdulillah sangat selesa dan berhawa dingin...hihi mama ngn arham yang sporting bergambar..

        Sebelum sampai singgah sebentar ke 1 perkampungan...huhu tak ingat ape nama tempatnya..tp mengikut kata lulu, kerajaan Vietnam membantu orang kampung di sini kerana kebanyakkan orang kampung terdiri dari orang kurang upaya kerana terkenaa kesan Bom zaman dulu2..hasil kerta tangan mereka sangat halus dan hahah boleh tahan gak harganya..


Kebanyakkan pekerja di sini kurang upaya..tp sangat kagum kerana mereka boleh hasilkan kerja tangan yang sangat halus dan cantik.

         
 Sempat gak rembat sepasang terompah..halus sangat buatan tangan mereka..pasti beli untuk kenangan balik Malaysia.

Tengok...besarkan pasu ini


Sempat lagi ambil gambar sebagai kenangan bersama keluarga tersayang

      Sempat posing2 dengan patung2 askar 


Tekun mendengar penerangan lulu 


Selipar yang dibuat dari tayar...


Lulu bersemangat menerangkan sejarah dan cerita lanjut

          Hampir setengah hari di Cuchi Tunnel kami meneruskan perjalan balik ke HCMC orang sana suka panggil Saigon. Dalam perjalan balik, nak balik solat di hotel dan keluar balik untuk ke Ben Thein Market...hahahah masa yang di tunggu sudah tiba..kena pergi juga sebab esok pagi2 dah nak balik Malaysia.

     
          Oleh kerana terkesima tengok kain baju yang sangat murah, so ambil keputusan terus g 1 kedai dan borong saja..kain baju kurung manik , telekong sulam , kain cotton beg deuter dan cenderahati antara barang yang wajib beli kalo sampai di sana..aduhai memang meruntum jiwa dengan baju kurung manik yang cantik2 tapi harga yang sangat murah dan tak masuk akal. Terdetik dalam hati, patutlah kalo sampai ke HCMC ni sume orang boleh naik giler nak shopping..
            Peniaga di sana memang suka tarik-tarik. mereka akan pastikan kita akan beli selepas bertanya harga..so...kena la pandai-pandai tawar menawar.  Nasib baik memang le dapat harga murah dan kalo tak nasib baik hahah senang-senang je kena tipu...so..memang kena garang bila tawar menawar tegas dengan harga yang kita nak, kalo boleh pasti penjual akan bagi..dan kalo mereka tak bagi...kita cabut la g survey tanya kedai lain pula...hihi...tawar menawar memang kepakaran saya!...hihihi




Ada satu tips yang nak dikongsikan masa kat sana, lalu lintas di sana sangat la bingit dengan bunyi hon...di sana kebanyakan orang menggunakan motorsikal sebagai cara berhubung dari satu tempat ke satu tempat yang lain...jadi motor dengan sewenang-wenangnya jalan tengah2 jalan...kalo di Malaysia, buyi hon menanda kan petanda Marah....tp kalo di sana bunyi hon itu adalah cara mereka berinteraksi dengan kenderaan lain...so bunyi ton...tooonnn....toonnnnn itu perkara biasa di sana.
 Ada satu lagi nak kongsi pengalaman melintas jalan, kalo nak lintas...tengok kiri kanan dan terus saja melintas.....kalo tunggu sampai jalan raya lengang....alamatnye  sampai malam pun tak dapat lintas jalan..kenderaan di sana akan bersedia mengelak dan berhenti bila tengok ada orang nak melintas....jadi jangan takut-takut...terus saja jalan kehadapan dan lintas....hhihi

Tengah seronok-seronok bergambar, kalian ada nampak tak? ada benda pelik belakang tu?


hihi ada pula yang nak buat keja...menara ni punye la tinggi...boleh pulak dia panjat dan naik...siap wat aksi akrobatik lagi..masa ni kat bulatan depan Ben thein Market ni sesak dengan orang ramai yang nak tengok sama orang ni buat kerja..


Sedang seronok dan pelik tengok, seram gak hati bila semua orang berkumpul..risau pun ada khuatir kalo jd perkara yang tak diingini...lagi-lagi pula si mamat kat atas tu siap jd superman lagi...siap terjun..hhahah mesti sume orang nak tau ape kesudahan mamat ni ?

jengjengjeng...mamat ni pun pandai la.... dia terjun bila tengok polis dengan bomba dah siap pasang belon dan jaring..haila..best gak kurang-kurang ada penglaman cemas yang nak di ceritakan bila balik...hahahaha.

        Sesudah shopping dan bergambar...perut pun sudah lapar...cari restoren halal di HCMC tak la susah sangat...Jujur kata, di sana semua barang sangat murah...tapi hanya harga makanan halal sahaja yang agak mahal...jd pandai2 la pilih restoren yang sedap agar berbaloi dengan bayaran yang dibayar. :)


Antara Restoren halal yang senag didapati di sana. 

Perut dah lapar...masuk dan makan saja...ingat pilih menu yang best2 tau...pas makan nak rehat dan bersiap tok g Night Market pula...peluang shopping terakhir sebelum balik Malaysia.

.
Bergambar di lobi Ha My hotel...hotel ni ok sangat, layanan mereka dengan kami sangat baik..syukur sangat...walau orang kata orang Vietnam kasar2...tp masa di sana kami bernasib baik...kami ditemukan dengan orang yang peramah dan baik2 sangat...Alhamdulillah...Malam akhir walau hujan lebat, semangat nak shopping masih menebal...nak cari sedikit lagi cenderahati  untuk di bawa balik ke Malaysia...malam tu semua tidur dengan nyenyak sebab dah kepenatan seharian berjalan...:)

Bersiap-siap tok balik Malaysia..tengah beratur tok check in dan chek imegresen


        Masa beratur nak check in hati sangat la berdebar....sebabnye risau sangat luggage yang kami bawa terlebih muatan..sebab kalo terlebih, alamatnye tak dapat la nak bawa balik Malaysia. Kalo gi Vietnam kena hati2, so masa booking tiket kalo le ambilla atleast 30kg..kalo tak, comfirm tak puas nak shopping coz takut tak lepas bawa balik Malaysia..hihi Kisah luggage ni dah terkena..1 dari beg tarik yang kami bawa tak lepas naik atas...hahha masa tu menggelabah agih-agihkan barang dalam beg-beg lain...so pasni memang kena hati-hati..


Anak bujang mama dah terlentok2 mengantok sebab kena bangun awal...hihi cian dia...



Dan akhir sekali...lepas turun flight...sempat gak posing2 hahaha syahmi tanya nape kapal terbang ni warna hijau?...hahaha mama pun tak tau nak jawab ape..last2 mama kata...ada rezeki tahun depan kita terbang lagi naik kapal terbang merah pulak ek...hihihi...so moral of da story...lepas balik bercuti ni...asyikla buka cari2 dan cari dan cari tiket murah lagi supaya dapat fly jauh sikit lagi...hihi...kata en suami...pasni kita pergi negara yang ada kangrooo pulak eh...hihihi ape lagi mama pun senyum meleret murahkan la lagi rezeki suamiku...amiin...dalam hati wawaahhhhh cepatla tahun depan...hahhaha...





Tuesday, October 16, 2012

part 1 - HOLIDAY HO CHI MIN CITY 2012


Syukur ke hadrat Ilahi..hati masih berbunga dan exited masih lom hilang lagi keseronokkan shopping kat vietnam..Pengalaman kat HCMC memang sangat seronok..memang HCMC syurga shopping untuk kaum wanita..tp tak kurang juga tempat-tempat menarik banyak tok kaum lelaki @ bapa2 nak lawati.. Seperti biasa...kalo tahun lepas g kuching tp kali ni dapat rezeki fly jauh sikit..almaklumlah...dapat tiket murah masa promo air asia..winkwink..memang rezeki..


  

         Kami hanya pergi hujung minggu, memang rushing tp cukup la hihi kalo g lama2 memang rambang mata..dan comfirm sume duit kat bank habis akan di korek coz kat sana memang banrang sangat2 murah..:)
Bangun pagi terus sarapan dalam bilik aje sebab kedai halal lom buka lagi..turun hotel terus cari kaunter pelancongan..kami li tiket tok ke mekong river hanya USD 20...kira ok la..berbaloi sangat hanya 20 dolar puas berjalan sehari suntuk..:)


            cantik sangat sistem giliran yg mereka amalkan..masa kami naik ni hujan rintik-rintik...seram gak tp alhamdulillah kami selamat..hihi


Pakej hari pertama bersama trip mekong river..naik keta kuda ni untuk pergi ke restoran untuk lunch..ok...sape2 yang nak g sana leen nak cadangkan bawa la makanan banyak2..sebab tempat makan yang mereka bawa tempat tak halal...huhuu org lain makan sedap2 ...kami makan buah dan jajan aje...tak pe la..yang penting terisi gak perut..


Ayah bersama syahmi dan arham mencuba2 naik basikal orang vietnam..


Ni boat yang kami naik..masa kat mekong river..hahaa arham setia dengan bantal busuknye walau kemana dia pergi..sepanjang trip ke mekong river ni kami ada naik boat penumpang, sampan dan bot kecil.. Pengalaman yang seronok untuk anak2 :)


Singgah makan buah-buahan tempatan diperkampungan org vietnam..sambil minum teh madu lebah dengan limau..makan jangan tak makan..coz pasni susah nak dapat makanan yang halal boleh terima dek tekak..so bila nampak buah ni ape lagi...terkam aje la...hihi


Hahahaha muka mama cam seram..tp arham relax aje..masa ni hujan rintik2 sib baik ada bekalan rain coat jd tak la basah sangat....kata orang kalo dahj sampai HCMC ada 2 tempat wajib sampai yang pertama mekong river, dan yang ke dua cuchi tunnel...so esoknye kami baru g cuchi tunnel tunggu story esoknye pula eh...hikhik :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...